Składniki:
- ziemniaki 8 średnich sztuk
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek kilka łyżeczek
- sól do posypania
- ew. chilli do posypania
- ew. wędzona papryka do posypania
Klasyczna wersja ziemniaków pieczonych po szwedzku, czyli ziemniaków Hasselback. Pyszne z dodatkiem sosu czosnkowego albo sałatki.
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie myję i wycieram.
- Każdego ziemniaka nacinam w cienkie paseczki (około 2-3 milimetry) na około 2/3 wysokości i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
- Każdego ziemniaka polewam połową łyżeczki oleju lub oliwy, posypuję solą i przyprawami (możecie użyć ulubionych ziół i przypraw).
- Zapiekam około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Sprawdzam nożem lub widelcem, czy ziemniaki są miękkie.
Smacznego!
Brak komentarzy