Ziemniaki Hasselback

  • 65 min
  • 5 składników
89%

Składniki:

  • ziemniaki 8 średnich sztuk
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek kilka łyżeczek
  • sól do posypania
  • ew. chilli do posypania
  • ew. wędzona papryka do posypania

Klasyczna wersja ziemniaków pieczonych po szwedzku, czyli ziemniaków Hasselback. Pyszne z dodatkiem sosu czosnkowego albo sałatki.

Ziemniaki Hasselback

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myję i wycieram.
  2. Każdego ziemniaka nacinam w cienkie paseczki (około 2-3 milimetry) na około 2/3 wysokości i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  3. Każdego ziemniaka polewam połową łyżeczki oleju lub oliwy, posypuję solą i przyprawami (możecie użyć ulubionych ziół i przypraw).
  4. Zapiekam około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Sprawdzam nożem lub widelcem, czy ziemniaki są miękkie.

Smacznego!

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Brak komentarzy

Skomentuj