Składniki:
- ziemniaki 2 kg
- mąka pszenna lub orkiszowa 6 łyżek
- sól 3 łyżeczki
Ten przepis na pieczone ziemniaki odkryłam na blogu Krytyka Kulinarna. Naprawdę smakują jak upieczone w ognisku!:) Są pyszne, spróbujcie;)
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie myję (nie obieram ze skórki).
- Do miski wsypuję mąkę, sól i mieszam.
- Mokre ziemniaki obtaczam w mące z solą i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę 60 minut.
- Polecam z majonezem light na bazie tofu albo kalafiora😉
Smacznego!
Danie zostało oznaczone jako bezglutenowe, a wskazano w nim mąkę orkiszową. Orkisz to odmiana pszenicy i zawiera bardzo dużo glutenu. Rozumiem, że można dodać inną mąkę niż pszenna, faktycznie bezglutenową, ale przepis tego nie wskazuje, a jednak błędne oznaczenie „bezglutenowe” posiada :/
ups! dziękuję ja zwrócenie uwagi! jasne, już odhaczam;)
Nie wierzyłam, że wyjdą tak smaczne, ale nie ma tutaj ani odrobiny przesady. To naprawdę genialne rozwiązanie na „ziemniaka z ogniska” w mieszkaniu! Polecam serdecznie to rozwiązanie!