Składniki:
- ziemniaki 2 kg
- sól do smaku
- ulubione przyprawy do smaku
Pieczone ziemniaki – klasa sama w sobie:) Nic więcej do szczęścia nie trzeba, nawet tłuszczu;) Do tego tylko sos tzatziki (przepis), sos barbecue ze śliwek (przepis) lub sos BBQ z żurawiną i wędzoną papryką (przepis).
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie myję i kroję wzdłuż.
- Układam na papierze do pieczenia. Posypuję solą i przyprawami (np. rozmarynem lub oregano).
- Piekę około 40 minut (lub tak długo aż się zarumienią) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem). W połowie pieczenia mieszam. Ja lubię mocniej spieczone, ale pamiętajcie, że to niezdrowo;)
- Podaję z sosem tzatziki (przepis), sosem barbecue ze śliwek (przepis) lub sosem BBQ z żurawiną i wędzoną papryką (przepis).
Smacznego!
Brak komentarzy