Składniki:
- ziemniaki 1 kilogram
- por 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej do podsmażenia
- pestki dyni 5 łyżek
- siemię lniane 1 łyżka
- tandori masala ok. 2 łyżki
- kurkuma 1 łyżka
- sól do smaku
- ew. chilli do smaku
Ziemniaki z warzywami, pestkami dyni i moją ulubioną i indyjską mieszanką przypraw – tandoori masala.
Wykonanie:
- Ziemniaki kroje w plastry i gotuję na parze, aż będą al’dente.
- Na patelni na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję drobno pokrojone warzywa, siemię lniane, zalewam małą filiżanką wody (ok 150 ml) i duszę pod przykryciem kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Na suchej patelni podprażam pestki dyni.
- Do warzyw dodaję ziemniaki, pestki dyni, i przyprawy (tandoori masala najlepiej dodawajcie stopniowo, do smaku).
- Duszę razem kilka minut, dodaję czosnek i mieszam.
- Dobrze smakuje polane naturalnym jogurtem sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny i posypane natką kolendry.
Ziemniaki zamiast gotować na parze, możecie też udusić z warzywami na jednej patelni.
Smacznego!
Wyglądają bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂