Ziemniaki z Bombaju

  • 25 min
  • 12 składników
100%

Składniki na dużą patelnię:

  • ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 kg
  • groszek (mrożony lub świeży) 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 1 duża sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • korzeń imbiru kawałek ok 2 cm.
  • garam masala 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia

Bombay aloo – indyjskie danie na bazie ziemniaków usmażonych w aromatycznych przyprawach. To fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie;) Ja wzbogacam je o zielony groszek.

Ziemniaki z Bombaju

Ziemniaki z Bombaju

Wykonanie:

  1. Groszek rozmrażam.
  2. Ostudzone ziemniaki obieram i kroję na większe kawałki.
  3. Cebulę kroję drobno, siekam imbir i czosnek.
  4. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Smażę cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodaję imbir, czosnek, przyprawy i smażę przez chwilę razem, mieszając.
  5. Dodaję kawałki ziemniaków i groszek.
  6. Smażę przez kilka minut, aż ziemniaki się zarumienią, mieszając delikatnie.
  7. Do ziemniaków z Bombaju świetnie pasuje indyjski sos jogurtowo-miętowy.

Smacznego!

Ziemniaki z Bombaju

Ziemniaki z Bombaju

Ziemniaki z Bombaju

Ziemniaki z Bombaju

Ziemniaki z Bombaju

Ziemniaki z Bombaju

Brak komentarzy

Skomentuj