Składniki na dużą patelnię:
- ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 kg
- groszek (mrożony lub świeży) 1 szklanka (250 ml)
- cebula 1 duża sztuka
- czosnek 3 ząbki
- korzeń imbiru kawałek ok 2 cm.
- garam masala 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- sól do smaku
- chilli do smaku
- olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
Bombay aloo – indyjskie danie na bazie ziemniaków usmażonych w aromatycznych przyprawach. To fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie;) Ja wzbogacam je o zielony groszek.
Wykonanie:
- Groszek rozmrażam.
- Ostudzone ziemniaki obieram i kroję na większe kawałki.
- Cebulę kroję drobno, siekam imbir i czosnek.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej. Smażę cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodaję imbir, czosnek, przyprawy i smażę przez chwilę razem, mieszając.
- Dodaję kawałki ziemniaków i groszek.
- Smażę przez kilka minut, aż ziemniaki się zarumienią, mieszając delikatnie.
- Do ziemniaków z Bombaju świetnie pasuje indyjski sos jogurtowo-miętowy.
Smacznego!
Brak komentarzy