Składniki:
- ziemniaki 8 średnich sztuk
- groch łuskany 1 szklanka (250 ml)
- cebula 2 sztuki
- kurkuma 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- pieprz czarny do smaku
- liść laurowy 3 sztuki
- majeranek 1 łyżeczka
- ew. kminek 1 łyżeczka
- sól do smaku
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- ew. tofu wędzone (lub wędzone parówki sojowe) 1 kostka (180 g)
- ew. pietruszka lub koperek do posypania
Minimalistyczne, proste, ekonomiczne i pyszne danie:)
Wykonanie:
- Groch zalewam wodą na noc.
- Odlewam wodę, zalewam świeżą, dodaję przyprawy i gotuję około 20 minut.
- Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, myję i dodaję do grochu. W razie konieczności dolewam tyle wrzątku, żeby przykrył groch i ziemniaki.
- Gotuję jeszcze tak długo, aż groch będzie miękki (u mnie około 20 minut).
- W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną cebulę i dodaję do garnka.
- Solę do smaku.
- Jeżeli chcecie danie możecie podać z podsmażonym wędzonym tofu albo parówką sojową i posypać zieleniną.
Smacznego!
Bardzo mi miło, polecam się! 😀
🙂