Zupa chlebowa

  • 30 min
  • 13 składników
80%
  • Czas przygotowania 10 min
  • Czas gotowania 20 min
  • Danie
  • Poziom trudności

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • chleb (u mnie żytni razowy na zakwasie) kilka kromek
  • warzywa (np. włoszczyzna, lub mrożonka warzywna) 1 pęczek/opakowanie
  • czosnek 2 ząbki
  • kminek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • ew. sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. natka pietruszki do posypania
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia

Gęsta i pożywna szybka zupa z chleba i warzyw. Robię ją w różnych wariacjach, kiedy zostanie kilka kromek czerstwego pieczywa. Ja lubię taką z razowym żytnim chlebem na zakwasie, smakuje wtedy trochę jak gęsty żurek. Ale możecie użyć dowolnego pieczywa: białego, graham czy bezglutenowego.

DSC_8590_2

Zupa chlebowa

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną włoszczyznę lub mrożone warzywa. Do tej zupy możecie wykorzystać wasze ulubione, dowolne warzywa.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę pieczywo (razem ze skórką) i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła zawartość garnka).
  4. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego), a następnie dodaję do zupy.
  5. Dodaję przyprawy i gotuję, aż warzywa będą miękkie (u mnie około 20 minut).

Smacznego!

DSC_8582_2

Zupa chlebowa

DSC_8572_2

Zupa chlebowa

DSC_8593_2

Zupa chlebowa

Brak komentarzy

Skomentuj