Składniki:
- cebula 1 sztuka
- chleb (u mnie żytni razowy na zakwasie) kilka kromek
- warzywa (np. włoszczyzna, lub mrożonka warzywna) 1 pęczek/opakowanie
- czosnek 2 ząbki
- kminek 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżka
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- kurkuma 1 łyżeczka
- ew. sos sojowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
- ew. natka pietruszki do posypania
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
Gęsta i pożywna szybka zupa z chleba i warzyw. Robię ją w różnych wariacjach, kiedy zostanie kilka kromek czerstwego pieczywa. Ja lubię taką z razowym żytnim chlebem na zakwasie, smakuje wtedy trochę jak gęsty żurek. Ale możecie użyć dowolnego pieczywa: białego, graham czy bezglutenowego.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę lub mrożone warzywa. Do tej zupy możecie wykorzystać wasze ulubione, dowolne warzywa.
- Dodaję pokrojone w kostkę pieczywo (razem ze skórką) i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła zawartość garnka).
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego), a następnie dodaję do zupy.
- Dodaję przyprawy i gotuję, aż warzywa będą miękkie (u mnie około 20 minut).
Smacznego!
Brak komentarzy