Składniki:
- biała fasola sucha 1 szklanka
- por - jasna część 1 sztuka
- marchew 3 sztuki
- pietruszka 2 sztuki
- seler kawałek
- ziemniaki 5 sztuk
- pomidory 3 sztuki
- olej rzepakowy do podsmażenia
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sos sojowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
- majeranek garść
Pomidorowa wersja fasolówki z ziemniakami i dużą ilością majeranku. Rozgrzewająca zupa na jesień i zimę.
Wykonanie:
- Fasolę zalewam na noc wodą.
- Odlewam wodę, nalewam świeżą i gotuję do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (około 60 minut).
- Pomidory zalewam wrzątkiem na kilka minut i obieram ze skórki.
- W oddzielnym garnku na oleju podsmażam jasną część pora. Dodaję pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, zalewam wodą i gotuję około 15 minut.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, sporo sosu sojowego, przyprawy i pokrojone pomidory. Gotuję jeszcze 10 minut.
- Dodaję ugotowaną fasolę i wszystko razem gotuje jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Hej:) Ile mniej więcej tej wody?
Ja robie w garnku 4litrowym😀
Zupa jest przepyszna.Próbowałam już wielu Pani przepisów :ciasta ,dania główne,zupy -wszystkie są fantastyczne.DZIĘKUJĘ!!!
Będę korzystać i polecać .
Bardzo się cieszę:))) Smacznego!