Składniki:
- cebula 2 sztuki
- marchewka 1 sztuka
- pieczarki pół kilo
- suszone grzyby garść
- soczewica brązowa (lub czerwona) 1 szklanka
- amarantus 1 filiżanka (200 ml)
- ciemny sos sojowy do smaku
- olej do podsmażenia
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- natka pietruszki pół pęczka
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- czosnek 2 ząbki
Aromatyczna, zdrowa, pełna białka jesienna zupa z pieczarkami, suszonymi grzybami leśnymi, soczewicą i amarantusem.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję utartą marchewkę i drobno pokrojone pieczarki. Podsmażam przez chwilę.
- Dodaję grzyby, soczewicę, amarantus, sos sojowy, przyprawy i zalewam wodą (ok. 2 litry).
- Gotuję około 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną natkę i wyciśnięte ząbki czosnku.
Smacznego!
…no, a Wigilia coraz bliżej…