Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- brokuł 1 sztuka
- ziemniaki ok. 5 sztuk
- pietruszka lub koperek 1 pęczek
- lubczyk suszony 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- oliwa z oliwek ok. 3 łyżki
- mąka (u mnie orkiszowa, pszenna lub ryżowa) ok. 3 łyżki
Zupa jarzynowa mojej mamy. Lekka i delikatna w smaku. Obowiązkowo z zasmażką;) Idealna dla niemowlaka.
Wykonanie:
- Warzywa kroję i wkładam do garnka (poza ziemniakami).
- Dodaję podzielonego na różyczki brokuła i pokrojoną natkę pietruszki lub koperek, sól, pieprz i lubczyk.
- Zalewam wodą, tak, by przykryła warzywa i gotuje około 15 minut.
- Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuję jeszcze około 10 minut.
- Na patelni rozgrzewam oliwę.
- Dodaję mąkę i podgrzewam, mieszając, aż mąka się zarumieni.
- Stopniowo do zasmażki dolewam po jednej łyżce zupy, mieszając.
- Po dolaniu kilku łyżek zupy, zasmażkę wlewam do garnka i mieszam.
Smacznego!
Mój synek uwielbia wszelkie zupy. Mogę mu w nich wszystko przemycić. Z zasmażką mu jeszcze nie robiłam. Na pewno spróbuję