Zupa kimchi z grzybami i tapioką

  • 75 min
  • 12 składników
100%

Składniki na duży garnek:

  • tapioka w drobnych kulkach 1 filiżanka (200 ml)
  • kapusta kimchi domowa lub kupna 2 szklanki (po 250 ml)
  • suszone grzyby shitake kilka sztuk
  • suszone grzyby mun w paskach garść
  • glony nori 1 arkusz
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • olej do podsmażenia
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • sos sojowy do smaku
  • sól do smaku

Gęsta, treściwa i wyrazista w smaku azjatycka zupa pełna dobroci. Znajdziecie w niej m. in. kiszoną kapustę pekińską, czyli kimchi, grzyby mun i shitake, glony nori i tapiokę.

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

 

Wykonanie:

  1. Tapiokę gotuje zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż kulki będą przezroczyste.
  2. Osobno, w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojonego pora.
  3. Dodaję pokrojoną włoszczyznę i podsmażam razem, mieszając. Podlewam obficie sosem sojowym.
  4. Dodaję drobno pokrojony arkusz nori, grzyby mun i shitake, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu przez godzinę.
  5. Tofu rozgniatam widelcem lub ubijaczką do ziemniaków i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju, posypane solą, mieszając, aż tofu się zarumieni.
  6. Następnie do garnka dodaję poszatkowane kimchi, koncentrat pomidorowy, podsmażone tofu oraz mleczko kokosowe. Gotuję razem przez około 5 minut.
  7. Podaję z ugotowaną tapioką zamiast makaronu.

Smacznego!

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

 

Brak komentarzy

Skomentuj