Składniki na duży garnek:
- tapioka w drobnych kulkach 1 filiżanka (200 ml)
- kapusta kimchi domowa lub kupna 2 szklanki (po 250 ml)
- suszone grzyby shitake kilka sztuk
- suszone grzyby mun w paskach garść
- glony nori 1 arkusz
- włoszczyzna 1 pęczek
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- koncentrat pomidorowy 4 łyżki
- olej do podsmażenia
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- sos sojowy do smaku
- sól do smaku
Gęsta, treściwa i wyrazista w smaku azjatycka zupa pełna dobroci. Znajdziecie w niej m. in. kiszoną kapustę pekińską, czyli kimchi, grzyby mun i shitake, glony nori i tapiokę.

Zupa kimchi z grzybami i tapioką
Wykonanie:
- Tapiokę gotuje zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż kulki będą przezroczyste.
- Osobno, w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojonego pora.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę i podsmażam razem, mieszając. Podlewam obficie sosem sojowym.
- Dodaję drobno pokrojony arkusz nori, grzyby mun i shitake, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu przez godzinę.
- Tofu rozgniatam widelcem lub ubijaczką do ziemniaków i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju, posypane solą, mieszając, aż tofu się zarumieni.
- Następnie do garnka dodaję poszatkowane kimchi, koncentrat pomidorowy, podsmażone tofu oraz mleczko kokosowe. Gotuję razem przez około 5 minut.
- Podaję z ugotowaną tapioką zamiast makaronu.
Smacznego!

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką

Zupa kimchi z grzybami i tapioką
Brak komentarzy