Składniki:
- kimchi z jednej główki kapusty przepis na blogu
- cebula 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- olej do podsmażenia
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- szczypiorek 1 pęczek
- ew. makaron sojowy lub ryżowy do podania
Zupa kimchi, czyli koreański kapuśniak z kiszonej kapusty pekińskiej. Pikantna, aromatyczna i bardzo zdrowa zupa o głębokim smaku.
Wykonanie:
- Kimchi przygotowuję zgodnie z przepisem (znajdziesz go tutaj). Możesz użyć kupnego kimchi.
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojone cebule (aż się zarumienią).
- Dodaję koncentrat pomidorowy i podsmażam przez chwilę razem, mieszając.
- Dodaję kapustę kimchi razem z płynem oraz wodę, do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy (ja dodaję ok. 1 szklanki).
- Gotuję kilka minut (ja lubię bardzo krótko gotowaną zupę kimchi, żeby kapusta była chrupiąca).
- Podaję z pokrojonym w kosteczkę, podsmażonym tofu i szczypiorkiem. Do zupy dobrze pasuje też makaron sojowy lub ryżowy.
Smacznego!
Brak komentarzy