Składniki:
- bób 1 kilogram
- cukinia 1 sztuka
- zielona papryka 1 sztuka
- jarmuż 1 szklanka
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- sok z jednej cytryny
- kumin mielony 1 łyżka
- garam masala 1 łyżka
- sos sojowy 2 łyżki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli szczypta
- sól do smaku
Zielona zupa krem z orientalną nutą. Pomysł na pożywne i zdrowe danie w sezonie na bób. Jest pyszna polana oliwą i sokiem z cytryny z kromką chrupiącego chleba…
Wykonanie:
- Bób gotuję do miękkości.
- Cebulę podsmażam w oddzielnym garnku na niewielkiej ilości oliwy.
- Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i liście jarmużu. Zalewam wodą, tak aby przykryła warzywa.
- Dodaję przyprawy, czosnek i gotuję do miękkości (około 15 minut).
- Dodaję bób (trochę ziaren zostawiam do posypania zupy na talerzu) i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Blenduję wszystko razem.
- Na talerzu posypuję bobem, polewam oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Czy po zmiksowaniu skórki bobu są wyczuwalne?
Nie są, jeśli blender o małej mocy,to trzeba dłużej miksować. A takim o wysokich obrotach wystarczy chwilę.