Zupa krem z bobu i jarmużu z cukinią i zieloną papryką

  • 60 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • bób 1 kilogram
  • cukinia 1 sztuka
  • zielona papryka 1 sztuka
  • jarmuż 1 szklanka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • sok z jednej cytryny
  • kumin mielony 1 łyżka
  • garam masala 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • chilli szczypta
  • sól do smaku

Zielona zupa krem z orientalną nutą. Pomysł na pożywne i zdrowe danie w sezonie na bób. Jest pyszna polana oliwą i sokiem z cytryny z kromką chrupiącego chleba…

DSC_82531

Zupa krem z bobu i jarmużu z cukinią i zieloną papryką

Wykonanie:

  1. Bób gotuję do miękkości.
  2. Cebulę podsmażam w oddzielnym garnku na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i liście jarmużu. Zalewam wodą, tak aby przykryła warzywa.
  4. Dodaję przyprawy, czosnek i gotuję do miękkości (około 15 minut).
  5. Dodaję bób (trochę ziaren zostawiam do posypania zupy na talerzu) i gotuję jeszcze przez chwilę.
  6. Blenduję wszystko razem.
  7. Na talerzu posypuję bobem, polewam oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

DSC_82671

Zupa krem z bobu i jarmużu z cukinią i zieloną papryką

2 komentarze

Skomentuj