Składniki:
- botwinka 1 pęczek
- por 1 sztuka
- ziemniaki 5 sztuk
- koperek 1 pęczek
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- ocet balsamiczny do smaku (u mnie 3 łyżki)
- sól, pieprz do smaku
- tymianek 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- pestki słonecznika garść (do posypania)
- czosnek 2 ząbki
Zupa z botwinki, pora, ziemniaków i koperku w formie kremu. Obowiązkowo z dodatkiem octu winnego i posypana prażonym słonecznikiem:)
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojonego pora.
- Dodaję pokrojoną botwinkę, koper (trochę zostawiam do posypania) i ziemniaki.
- Zalewam wodą, tak, żeby przykryła warzywa. Dodaję przyprawy i gotuję około 20-30 minut (aż wszystko będzie miękkie).
- Czosnek wyciskam i odkładam (sprawdź tutaj jak dodawać czosnek do dań).
- Pod koniec gotowania dodaję ocet balsamiczny i czosnek.
- Blenduję na gładki krem.
- Na talerzu posypuję koperkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Smacznego!
uwielbiam zupy z botwinki, ale zawsze robię w zwykłej postaci, jako krem też musi być pysznie 🙂