Zupa krem z botwinki i porów

  • 30 min
  • 11 składników
91%

Składniki:

  • botwinka 1 pęczek
  • por 1 sztuka
  • ziemniaki 5 sztuk
  • koperek 1 pęczek
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • ocet balsamiczny do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • pestki słonecznika garść (do posypania)
  • czosnek 2 ząbki

Zupa z botwinki, pora, ziemniaków i koperku w formie kremu. Obowiązkowo z dodatkiem octu winnego i posypana prażonym słonecznikiem:)

DSC_4204_2

Zupa krem z botwinki i porów

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam pokrojonego pora.
  2. Dodaję pokrojoną botwinkę, koper (trochę zostawiam do posypania) i ziemniaki.
  3. Zalewam wodą, tak, żeby przykryła warzywa. Dodaję przyprawy i gotuję około 20-30 minut (aż wszystko będzie miękkie).
  4. Czosnek wyciskam i odkładam (sprawdź tutaj jak dodawać czosnek do dań).
  5. Pod koniec gotowania dodaję ocet balsamiczny i czosnek.
  6. Blenduję na gładki krem.
  7. Na talerzu posypuję koperkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Smacznego!

DSC_4219_2

Zupa krem z botwinki i porów

DSC_4212_2

Zupa krem z botwinki i porów

DSC_4229_2

Zupa krem z botwinki i porów

DSC_4220_2

Zupa krem z botwinki i porów

1 Komentarz

Skomentuj