Składniki:
- brokuł 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 sztuki
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- liść laurowy 2 sztuki
- koperek 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- świeżo zmielone ziarna kolendry 1 łyżka
- pestki dyni i słonecznika 6 łyżek
- sól do smaku
- płatki drożdżowe 4 łyżki
- pieprz czarny 1/2 łyżeczki
Aromatyczna zupa krem z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry, lekko serowa dzięki płatkom drożdżowym. Bardzo rozgrzewająca.
Wykonanie:
- Pestki dyni i słonecznika zalewam wodą na min. 2 godziny
- Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie w garnku.
- Umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa wrzucam do garnka i zalewam taką ilością wody, żeby je przykryła.
- Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości (ok. 20 minut)
- Dodaję płatki drożdżowe, wyjmuję liście laurowe i blenduję na gładką masę.
- Podaję z namoczonymi pestkami (czasem zamiast prażyć pestki do dań wolę je namoczyć. Są wtedy lżej strawne, bardziej chrupiące i smakuję podobnie do świeżych)
Smacznego!
Pierwsza książka kucharska w języku polskim powstała w 1885 roku w Toruniu pt.: „Kuchnia polska: niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich oraz poradnik w wielu gałęziach gospodarstwa domowego zawierający najlepsze przepisy przyrządzania najrozmaitszych potraw, obejmujący całe pole sztuki kucharskiej a zarazem podający jak najpewniejsze wskazówki względem konserwowania różnych owoców, przyrządzania w domu smacznych ciast, napojów gorących i zimnych, hodowania i pielęgnowania zwierząt domowych oraz innych zajęć w gospodarstwie domowem wydany podług wypróbowanych recept znakomitych kucharzy, kucharek i gospodyń”. Wyd. Ernst Lambeck. 130 lat i…..klikamy na link: http://veganbanda.pl/