Zupa krem z brokułów z kolendrą

  • 50 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • brokuł 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • ziemniaki 3 sztuki
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • liść laurowy 2 sztuki
  • koperek 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • świeżo zmielone ziarna kolendry 1 łyżka
  • pestki dyni i słonecznika 6 łyżek
  • sól do smaku
  • płatki drożdżowe 4 łyżki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki

Aromatyczna zupa krem z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry, lekko serowa dzięki płatkom drożdżowym. Bardzo rozgrzewająca.

DSC_7913

Zupa krem z brokułów z kolendrą

Wykonanie:

  1. Pestki dyni i słonecznika zalewam wodą na min. 2 godziny
  2. Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie w garnku.
  3. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa wrzucam do garnka i zalewam taką ilością wody, żeby je przykryła.
  4. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości (ok. 20 minut)
  5. Dodaję płatki drożdżowe, wyjmuję liście laurowe i blenduję na gładką masę.
  6. Podaję z namoczonymi pestkami (czasem zamiast prażyć pestki do dań wolę je namoczyć. Są wtedy lżej strawne, bardziej chrupiące i smakuję podobnie do świeżych)

Smacznego!

DSC_7919

Zupa krem z brokułów z kolendrą

 

1 Komentarz

  1. Pierwsza książka kucharska w języku polskim powstała w 1885 roku w Toruniu pt.: „Kuchnia polska: niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich oraz poradnik w wielu gałęziach gospodarstwa domowego zawierający najlepsze przepisy przyrządzania najrozmaitszych potraw, obejmujący całe pole sztuki kucharskiej a zarazem podający jak najpewniejsze wskazówki względem konserwowania różnych owoców, przyrządzania w domu smacznych ciast, napojów gorących i zimnych, hodowania i pielęgnowania zwierząt domowych oraz innych zajęć w gospodarstwie domowem wydany podług wypróbowanych recept znakomitych kucharzy, kucharek i gospodyń”. Wyd. Ernst Lambeck. 130 lat i…..klikamy na link: http://veganbanda.pl/

Skomentuj