Składniki:
- groszek mrożony 1 opakowanie (450 g)
- cebula 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- ziemniaki 4 średnie sztuki
- chrzan wasabi do smaku (u mnie 1 łyżka)
- sól do smaku
- sok z jednej cytryny
- sezam do posypania
- oliwa z oliwek lub olej 4 łyżki
Kremowa, zielona zupa z groszku z dodatkiem pikantnego wasabi, posypana sezamem. Pyszna przystawka pobudzająca apetyt. Jeśli podacie ją z azjatyckim makaronem, świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie.

Zupa krem z groszku z wasabi
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojone cebule.
- Dodaję obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę oraz groszek.
- Zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa) i gotuję, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Dodaję sok z cytryny i sól oraz wasabi do smaku.
- Blenduję na krem.
- Zupę podaję posypaną sezamem.
Smacznego!

Zupa krem z groszku z wasabi

Zupa krem z groszku z wasabi

Zupa krem z groszku z wasabi
Cóż za ciekawe połączenie 🙂 Wasabi bardzo lubię, więc muszę spróbować.
Czy można czymś zastąpić ziemniaki?
jasne, zupę można zagęścić np. kaszą jaglaną lub po prostu dać mniej wody:)