Składniki:
- cebula 1 sztuka
- włoszczyzna 1 pęczek
- cukinia 1 sztuka
- liście rzodkiewki z jednego pęczka
- liście kalarepy z jednej kalarepy
- liście kalafiora z jednego kalafiora
- kasza jaglana sucha 1 szklanka
- młode ziemniaki do podania
- olej do podsmażenia
- kurkuma 1 łyżeczka
- pieprz biały mielony 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- sos sojowy jasny do smaku
- sok z jednej cytryny
- cukier/ksylitol/jasny słód 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- pestki dyni/słonecznika do posypania
Zupa krem z liści kalarepy, rzodkiewki i kalafiora z kasza jaglaną i młodymi ziemniakami. Nic się nie zmarnuje:)
Wykonanie:
- W dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę. Dodaję obraną i pokrojoną włoszczyznę, pokrojoną cukinię i zalewam wodą (ok. 2,5 litra).
- Dodaję umyte i pokrojone liście rzodkiewki, cukinii i kalarepy oraz przyprawy.
- Wsypuję dobrze opłukaną kaszę jaglaną.
- Wszystko razem gotuję około 30 minut i blenduję.
- W międzyczasie gotuję ziemniaki i na suchej patelni prażę pestki dyni lub słonecznika, aż się zarumienią.
- Do zblendowanej zupy dodaję wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań), sok z cytryny i łyżeczkę cukru/ksylitolu lub dowolnego jasnego słodu.
- W razie konieczności dodaję soli lub sosu sojowego.
- Zupę podaję z młodymi ziemniakami, posypaną uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego!
Omnomnom! ;D