Składniki:
- cebula 2 sztuki
- czerwona papryka 3 sztuki
- biała fasola 2 puszki po 400 g (może być gotowana)
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- sok z jednej cytryny
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- pieprz lub chilli do smaku
- ew. koperek lub natka pietruszki do posypania
- ew. pestki słonecznika do posypania
Pyszna i zdrowa zupa krem z fasoli i papryki gotowa w 15 minut:)
Wykonanie:
- Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam (tutaj przeczytaj dlaczego warto to zrobić).
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojone papryki i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję opłukaną, odsączoną fasolę i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła zawartość garnka). Gotuję kilka minut.
- Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz lub chilli do smaku, czosnek i blenduję na krem (ja używam tego blendera).
- Zupę możecie posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i zieleniną.
Smacznego!
Taka fasolowa inaczej 🙂 a można z grzankami ?
pewnie, będą pysznie pasować:)
Super zupka 🙂
Dziś zrobiona i zjedzona w sekundę. Najpyszniejsza! Dzięki za ten przepis :*
Super! Smacznego:)
A jaka ilosc fasoli ugotowanej ? Pozdrawiam
ok. 3 szklanki