Zupa krem z pieczarek

  • 40 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • pieczarki pół kilo
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • mleko sojowe (lub inne roślinne) 1 szklanka (250 ml)
  • sos sojowy jasny do smaku
  • pieprz biały pół łyżeczki
  • pieprz czarny do smaku
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • ew. natka pietruszki do posypania
  • ew. makaron do podania
  • czosnek 2 ząbki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki

Zupa krem z pieczarek i włoszczyzny z dodatkiem białego pieprzu. Zabielona mlekiem sojowym.

dsc_3319_2

Zupa krem z pieczarek

Wykonanie:

  1. Na oleju w garnku podsmażam pokrojonego pora.
  2. Dodaję pokrojoną włoszczyznę i pieczarki.
  3. Zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa).
  4. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny. Jeżeli macie, dodajcie też płatki drożdżowe.
  5. Dodaję czosnek (tutaj zobacz jak dodawać czosnek), dolewam mleko sojowe, zagotowuję i blenduję.
  6. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Smacznego!

dsc_3305_2

Zupa krem z pieczarek

dsc_3299_2

Zupa krem z pieczarek

Brak komentarzy

Skomentuj