Składniki:
- pieczarki pół kilo
- włoszczyzna 1 pęczek
- mleko sojowe (lub inne roślinne) 1 szklanka (250 ml)
- sos sojowy jasny do smaku
- pieprz biały pół łyżeczki
- pieprz czarny do smaku
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- ew. natka pietruszki do posypania
- ew. makaron do podania
- czosnek 2 ząbki
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
Zupa krem z pieczarek i włoszczyzny z dodatkiem białego pieprzu. Zabielona mlekiem sojowym.
Wykonanie:
- Na oleju w garnku podsmażam pokrojonego pora.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę i pieczarki.
- Zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa).
- Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny. Jeżeli macie, dodajcie też płatki drożdżowe.
- Dodaję czosnek (tutaj zobacz jak dodawać czosnek), dolewam mleko sojowe, zagotowuję i blenduję.
- W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy