Zupa krem z selera naciowego

  • 30 min
  • 12 składników
86%

Składniki na średni garnek:

  • seler naciowy 1 pęczek
  • ziemniaki 6 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • koperek 1/2 pęczka
  • mleko roślinne 1 szklanka
  • czosnek 2 ząbki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Delikatna zupa krem dla wielbicieli selera naciowego. W wersji dla niemowląt mleko roślinne możecie zastąpić modyfikowanym. Poza tym pomińcie sól i pieprz i ugotujcie cebulę, zamiast ją podsmażać, a na koniec dodajcie łyżkę oliwy.

DSC_9953_2

Zupa krem z selera naciowego

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojony seler naciowy.
  3. Zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
  4. Dodaję przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
  5. Gotuję około 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaję pokrojony koperek i szklankę mleka roślinnego.
  7. Wszystko blenduję na gładki krem.

Smacznego!

DSC_9954_2

Zupa krem z selera naciowego

DSC_9957_2

Zupa krem z selera naciowego

DSC_9964_2

Zupa krem z selera naciowego

8 komentarzy

Skomentuj