Składniki na średni garnek:
- seler naciowy 1 pęczek
- ziemniaki 6 sztuk
- cebula 2 sztuki
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- koperek 1/2 pęczka
- mleko roślinne 1 szklanka
- czosnek 2 ząbki
- kurkuma 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Delikatna zupa krem dla wielbicieli selera naciowego. W wersji dla niemowląt mleko roślinne możecie zastąpić modyfikowanym. Poza tym pomińcie sól i pieprz i ugotujcie cebulę, zamiast ją podsmażać, a na koniec dodajcie łyżkę oliwy.
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojony seler naciowy.
- Zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
- Dodaję przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
- Gotuję około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję pokrojony koperek i szklankę mleka roślinnego.
- Wszystko blenduję na gładki krem.
Smacznego!
Czy będzie się nadawało do tego przepisu mleczko kokosowe jako mleko roślinne ?
nie robiłam z kokosowym, ale myślę, że powinno pasować;)
Wspaniała wyszła
🙂
Mnie zastanawia co się stanie jak dodam zwykłego mleka … ? Niskoprocentowego…. ?
nic:)
Ile wychodzi litrów zupy? Chciałbym zrobić na obiad dla całej rodziny, 5 osób w tym ja?
to powinno być akurat:)