Zupa krem z topinamburu

  • 50 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • topinambur 1 kilogram
  • cebula 2 sztuki
  • cieciorka lub biała fasola (z puszki lub ugotowana) 1 szklanka
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ew. makaron do podania
  • ew. orzechy włoskie do podania
  • ew. grzanki do podania

Delikatna i bardzo zdrowa zupa krem. Topinambur dzięki dużej zawartości inuliny obniża poziom cukru we krwi i cholesterol. Chyba najpopularniejszym daniem z topinamburu jest zupa krem. U mnie w wersji z cieciorką. Jeśli wolicie, możecie użyć białej fasoli.

dsc_9295_2

Zupa krem z topinamburu

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam w garnku na oliwie.
  2. Warzywa obieram, kroję i dodaję do cebuli. Podsmażam przez chwilę.
  3. Dodaję cieciorkę i zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.
  4. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
  5. Dodaję pokrojoną natkę, czosnek i blenduję na krem.
  6. Podaję z makaronem, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Smacznego!

dsc_9298_2

Zupa krem z topinamburu

dsc_9287_2

Zupa krem z topinamburu

dsc_9265_2

Zupa krem z topinamburu

Brak komentarzy

Skomentuj