Składniki:
- topinambur 1 kilogram
- cebula 2 sztuki
- cieciorka lub biała fasola (z puszki lub ugotowana) 1 szklanka
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- ew. makaron do podania
- ew. orzechy włoskie do podania
- ew. grzanki do podania
Delikatna i bardzo zdrowa zupa krem. Topinambur dzięki dużej zawartości inuliny obniża poziom cukru we krwi i cholesterol. Chyba najpopularniejszym daniem z topinamburu jest zupa krem. U mnie w wersji z cieciorką. Jeśli wolicie, możecie użyć białej fasoli.
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam w garnku na oliwie.
- Warzywa obieram, kroję i dodaję do cebuli. Podsmażam przez chwilę.
- Dodaję cieciorkę i zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.
- Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
- Dodaję pokrojoną natkę, czosnek i blenduję na krem.
- Podaję z makaronem, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy