Składniki:
- ogórki 1 kilogram
- cieciorka 1 puszka (lub 1 szklanka ugotowanej)
- koperek 1 pęczek
- olej (u mnie rzepakowy) 3 łyżki
- mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 3 łyżki
- sól do smaku (umnie 1,5 łyżeczki)
- pieprz świeżo mielony do smaku
- pestki słonecznika kilka łyżek
Szybka zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki z dużą ilością koperku i prażonym słonecznikiem. Tylko kilka składników i robi się prawie sama;)
Wykonanie:
- Ogórki myję, kroję na kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą (tak, by je przykryła).
- Gotuję około 20 minut.
- Dodaję przepłukaną cieciorkę i blenduję wszystko razem.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Dodaję mąkę i podgrzewam, mieszając, aż mąka zacznie pachnieć i lekko się zarumieni.
- Stopniowo do zasmażki dolewam po jednej łyżce zupy, mieszając.
- Po dolaniu kilku łyżek zupy, zasmażkę wlewam do garnka i mieszam.
- Dodaję pokrojony pęczek koperku, sól i pieprz do smaku.
- Mieszam i wyłączam palnik.
- Na talerzach posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Smacznego!
cieciorkę zawsze dorzucam do zupy w całości. musze spróbować takiej zmiksowanej wersji 🙂