Zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • ogórki 1 kilogram
  • cieciorka 1 puszka (lub 1 szklanka ugotowanej)
  • koperek 1 pęczek
  • olej (u mnie rzepakowy) 3 łyżki
  • mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 3 łyżki
  • sól do smaku (umnie 1,5 łyżeczki)
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • pestki słonecznika kilka łyżek

Szybka zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki z dużą ilością koperku i prażonym słonecznikiem. Tylko kilka składników i robi się prawie sama;)

dsc_6772_2

Zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki

Wykonanie:

  1. Ogórki myję, kroję na kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą (tak, by je przykryła).
  2. Gotuję około 20 minut.
  3. Dodaję przepłukaną cieciorkę i blenduję wszystko razem.
  4. Na patelni rozgrzewam olej.
  5. Dodaję mąkę i podgrzewam, mieszając, aż mąka zacznie pachnieć i lekko się zarumieni.
  6. Stopniowo do zasmażki dolewam po jednej łyżce zupy, mieszając.
  7. Po dolaniu kilku łyżek zupy, zasmażkę wlewam do garnka i mieszam.
  8. Dodaję pokrojony pęczek koperku, sól i pieprz do smaku.
  9. Mieszam i wyłączam palnik.
  10. Na talerzach posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Smacznego!

dsc_6779_2

Zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki

dsc_6765_2

Zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki

dsc_6777_2

Zupa krem ze świeżych ogórków i cieciorki

1 Komentarz

Skomentuj