Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- świeży szpinak 4 garście
- czerwona papryka 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- passata pomidorowa 1 butelka (700 g)
- ew. oliwa z oliwek 1 łyżka
- bazylia suszona 1 łyżka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kurkuma pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- cynamon pół łyżeczki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Dietetyczna, rozgrzewająca zupa pomidorowa z dużą ilością warzyw i ze świeżym szpinakiem. Na post dr Dąbrowskiej albo na lekki obiad.
Wykonanie:
- Włoszczyznę obieram, kroję i umieszczam w garnku.
- Dodaję pokrojoną paprykę i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
- Dodaję przyprawy i gotuje około 20 minut.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), passatę pomidorową i szpinak.
- Gotuję jeszcze przez dwie, trzy minuty.
- Na koniec dodaję oliwę i mieszam (nie dodawajcie oliwy, jeśli jesteście na poście dr Dąbrowskiej)
- Zupę możecie podać z pełnoziarnistym makaronem.
Smacznego!
Właśnie ją zrobiłam, ta zupa jest przeeepyszna ! Mój chłopak wyżera ją z gara 😀
Haha, smacznego:)