Składniki na duży garnek:
- włoszczyzna 1 sztuka
- ulubiona soczewica 1 szklanka (250 ml)
- ziemniaki 4 średnie sztuki
- masło orzechowe 100 % 3 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- olej do podsmażenia
- sok z jednej cytryny
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól do smaku
- chilli do smaku
Bogata w białko, wegańska zupa z masłem orzechowym. Rozgrzewająca i odżywcza.
Wykonanie:
- Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (czas gotowania zależy od rodzaju użytej soczewicy)
- Włoszczyznę pokrój na kawałki i podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam mrożonej).
- Dodaj pokrojone ziemniaki i zalej wodą (ok. 2 cm ponad poziom warzyw).
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kumin, imbir i sos sojowy. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Dodaj ugotowaną soczewicę, masło orzechowe, sok z cytryny, sól i chilli do smaku.
- Wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Brak komentarzy