Składniki:
- orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
- niewielkie pomidory (u mnie malinowe) 10 sztuk
- papryka czerwona 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- bazylia suszona 1 łyżka
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- płatki drożdżowe 3 łyżki
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Letnia zupa krem przygotowana w blenderze. Dzięki temu, że nie jest gotowana, zachowuje maksimum wartości odżywczych. Z pyszną śmietaną z orzechów nerkowca. Idealna na wychodzenie z postu dr Dąbrowskiej.

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców
Wykonanie:
- Nerkowce zalewam wodą na noc.
- Odsączam i umieszczam w blenderze.
- Dodaję sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i pieprz oraz odrobinę wody (tyle, żeby dało się blendować). Blenduję na krem.
- Połowę śmietany z nerkowców odkładam do polania, a resztę zostawiam w blenderze.
- Do blendera wrzucam pokrojone warzywa, resztę składników i blenduję na krem (ja używam tego blendera).
- Jeśli macie blender z funkcja podgrzewania możecie podgrzać w nim zupę, jeśli nie, możecie przelać ją do garnka i podgrzać (nie gotować). Możecie zjeść ją również na zimno jako chłodnik.
- Na talerzach zupę polewam śmietaną z nerkowców.
Smacznego!

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców
Brak komentarzy