Zupa z brukwi ze szpinakiem i fasolą

  • 45 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • brukiew 1 średnia sztuka
  • szpinak 200 g
  • fasola czarne oczko (możecie użyć białej drobnej) 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • curry w proszku 1 łyżka
  • garam masala 1 łyżka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • sok z połówki cytryny

Zupa brukwiowa w wersji orientalnej. Ze szpinakiem i fasolą czarne oczko. Z dodatkiem mleka kokosowego i indyjskich przypraw.

dsc_8190_2

Zupa z brukwi ze szpinakiem i fasolą czarne oczko

Wykonanie:

  1. Fasolę zalewam na noc wodą.
  2. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  3. Dodaję pokrojoną w kostkę brukiew, szpinak i opłukaną fasolę. Zalewam wodą (około 2 litry).
  4. Dodaję przyprawy i gotuję około 30 minut (aż fasola i brukiew będą miękkie).
  5. Pod koniec gotowania dodaję mleko kokosowe i sok z cytryny. Gotuję jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

dsc_8203_2

Zupa z brukwi ze szpinakiem i fasolą czarne oczko

dsc_8200_2

Zupa z brukwi ze szpinakiem i fasolą czarne oczko

dsc_8181_2

Zupa z brukwi ze szpinakiem i fasolą czarne oczko

Brak komentarzy

Skomentuj