Składniki:
- brukiew 1 średnia sztuka
- szpinak 200 g
- fasola czarne oczko (możecie użyć białej drobnej) 1 szklanka
- cebula 1 sztuka
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- curry w proszku 1 łyżka
- garam masala 1 łyżka
- sól do smaku
- chilli do smaku
- sok z połówki cytryny
Zupa brukwiowa w wersji orientalnej. Ze szpinakiem i fasolą czarne oczko. Z dodatkiem mleka kokosowego i indyjskich przypraw.
Wykonanie:
- Fasolę zalewam na noc wodą.
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną w kostkę brukiew, szpinak i opłukaną fasolę. Zalewam wodą (około 2 litry).
- Dodaję przyprawy i gotuję około 30 minut (aż fasola i brukiew będą miękkie).
- Pod koniec gotowania dodaję mleko kokosowe i sok z cytryny. Gotuję jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Brak komentarzy