Składniki:
- czerwona soczewica 1 filiżanka
- bataty 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- brokuł 1 mała główka
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- mleko kokosowe 1 puszka
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli 1/2 łyżeczki
- nasiona kolendry 2 łyżeczki
- pasta imbirowa lub imbir suszony 2 łyżeczki
- sól do smaku
- sok z 1 limonki
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na talerzu
- olej do podsmażenia
Słodka imbirowo-kolendrowa zupa z czerwonej soczewicy i warzyw z dodatkiem soku z limonki.
Wykonanie:
- W garnku podsmażam cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodaję pokrojona paprykę, marchew, korzeń pietruszki i podsmażam przez chwilę mieszając.
- Zalewam wodą. Dodaję opłukaną soczewicę, kurkumę, chilli, imbir i sól. Kolendrę ucieram w moździerzu albo mielę w młynku i dodaję do zupy.
- Gotuję, aż soczewica będzie miękka (około 15 minut).
- Dodaję bataty pokrojone w drobną kostkę i brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotuję jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodaję mleko kokosowe i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Na talerzu posypuję świeżą kolendrą albo natką pietruszki.
Smacznego!
Hej,a ile dolewamy wody?Bo dałam tak jak na soczewicę,ale wyjdzie strasznie gęsta-taka ma być?
Hej, ze dwa razy tyle co na soczewicę, bo jeszcze warzywa potrzebują:) Jak wyszła za gęsta, to dolej trochę wrzątku. Ja zazwyczaj robię wszystko na oko, ale w nowych przepisach staram się już podawać dokładne ilości, żeby nie było wątpliwości:)
W końcu dałam ciut więcej wody, ale wyszła gęsta i baaardzo pożywna. No po prostu oszalałam na jej punkcie! Pycha !!! Zjedzona z wielkim apetytem przez nas i rocznego synka (nie dawałam tylko chilli|). Super masz te przepisy! Jak dotad wszystkie mi wychodzą- cud jakiś 🙂
baaaardzo się cieszę!:)
Pyszna,a już myślałam,że soczewica wyląduje w koszu..Wczoraj zrobiłam chleb z ziaren.Wszystkim bardzo smakował.Trochę się kruszył przy krojeniu,ale i tak wyszedł bardzo dobry.
Bardzo się cieszę!:)
Przepyszna! A następnego dnia to już w ogóle niebo na podniesieniu 😍 dodałam więcej przypraw niż podano w przepisie, bo było smakowo „za malo” a zamiast brokuła dodałam mrożony groszek.
To są moje ulubione smaki. Dzięki za ten przepis
cudownie, smacznego:)