Zupa z czerwonej soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

  • 45 min
  • 16 składników
100%

Składniki:

  • czerwona soczewica 1 filiżanka
  • bataty 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • brokuł 1 mała główka
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • mleko kokosowe 1 puszka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • nasiona kolendry 2 łyżeczki
  • pasta imbirowa lub imbir suszony 2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na talerzu
  • olej do podsmażenia

Słodka imbirowo-kolendrowa zupa z czerwonej soczewicy i warzyw z dodatkiem soku z limonki.

DSC_40101

Zupa z czerwonej soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

Wykonanie:

  1. W garnku podsmażam cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodaję pokrojona paprykę, marchew, korzeń pietruszki i podsmażam przez chwilę mieszając.
  2. Zalewam wodą. Dodaję opłukaną soczewicę, kurkumę, chilli, imbir i sól. Kolendrę ucieram w moździerzu albo mielę w młynku i dodaję do zupy.
  3. Gotuję, aż soczewica będzie miękka (około 15 minut).
  4. Dodaję bataty pokrojone w drobną kostkę i brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotuję jeszcze 5 minut.
  5. Na koniec dodaję mleko kokosowe i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  6. Na talerzu posypuję świeżą kolendrą albo natką pietruszki.

Smacznego!

DSC_39811

Zupa z czerwonej soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

DSC_39921

Zupa z czerwonej soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

DSC_40211

Zupa z czerwonej soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

8 komentarzy

    • Hej, ze dwa razy tyle co na soczewicę, bo jeszcze warzywa potrzebują:) Jak wyszła za gęsta, to dolej trochę wrzątku. Ja zazwyczaj robię wszystko na oko, ale w nowych przepisach staram się już podawać dokładne ilości, żeby nie było wątpliwości:)

      • W końcu dałam ciut więcej wody, ale wyszła gęsta i baaardzo pożywna. No po prostu oszalałam na jej punkcie! Pycha !!! Zjedzona z wielkim apetytem przez nas i rocznego synka (nie dawałam tylko chilli|). Super masz te przepisy! Jak dotad wszystkie mi wychodzą- cud jakiś 🙂

  1. Pyszna,a już myślałam,że soczewica wyląduje w koszu..Wczoraj zrobiłam chleb z ziaren.Wszystkim bardzo smakował.Trochę się kruszył przy krojeniu,ale i tak wyszedł bardzo dobry.

  2. Przepyszna! A następnego dnia to już w ogóle niebo na podniesieniu 😍 dodałam więcej przypraw niż podano w przepisie, bo było smakowo „za malo” a zamiast brokuła dodałam mrożony groszek.
    To są moje ulubione smaki. Dzięki za ten przepis

Skomentuj