Składniki:
- cebula 1 sztuka
- włoszczyzna 1 pęczek
- batat 1 sztuka
- bulgur 1 filiżanka
- czerwona soczewica 1 filiżanka
- rodzynki (u mnie koryntki) 1/2 filiżanki
- olej rzepakowy do podsmażenia
- przyprawa Pięć Smaków 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kumin mielony 1/2 łyżeczki
- chilli szczypta
- sól do smaku
- koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
- czosnek 2 ząbki
Gęsta, rozgrzewająca, lekko korzenna i słodka zupa poleca się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym:)
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam na oleju w dużym garnku.
- Zalewam wodą (2/3 garnka). Wrzucam soczewicę i bulgur.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Zagotowuję.
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
- Po 10 minutach gotowania dodaję pokrojonego batata. Gotuję jeszcze około 10 minut.
- Dodaję rozgnieciony czosnek, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę.
Smacznego!
Brak komentarzy