Składniki:
- cebula 3 sztuki
- papryka czerwona 3 sztuki
- marchew 4 sztuki
- jarmuż duża garść
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 190 g)
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- kurkuma 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- ew. oliwa z oliwek do polania
Lekka, dietetyczna zupa z jarmużem, papryką, marchewką i cebulą. Polecam na post dr Dąbrowskiej i na co dzień z odrobiną oliwy z oliwek.
Wykonanie:
- Cebulę, marchewkę i paprykę kroję na duże kawałki i wkładam do garnka.
- Dodaję przyprawy i zalewam wodą (żeby przykryła warzywa).
- Gotuję około 15 minut.
- Dodaję jarmuż i gotuję jeszcze 10 minut.
- Na koniec dodaję czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań) i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę.
- Jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej zupę możecie polać oliwą i podać z makaronem.
- Jeśli przygotowujecie zupę dla niemowlaka, możecie dodać do niej ugotowaną kaszę jaglaną i zblendować na krem.
Smacznego!
Brak komentarzy