Składniki:
- dynia (u mnie hokkaido) 1 średnia sztuka
- cebula 2 sztuki
- ziemniaki 4 średnie sztuki
- marchew 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- ew. pestki dyni do posypania
Zupa z dyni upieczona w piekarniku. Jesienna, pikantna, rozgrzewająca i wzmacniająca. A w tle piękny, wodoodporny obrus od Crata🙂

Zupa z pieczonej dyni
Wykonanie:
- Dynię hokkaido kroję na kawałki (ja nie obieram). Pozostałe warzywa obieram i kroję.
- Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą (na ok 2/3 wysokości). Jeśli chcecie, żeby zupa była bardziej kremowa i mleczna, możecie zalać warzywa mlekiem roślinnym.
- Dodaję przyprawy i piekę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny.
- Blenduję przy pomocy blendera ręcznego na krem.
- Podaję posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!

Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni
Brak komentarzy