Składniki:
- cebula 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- czerwona papryka 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- ziemniaki 5 sztuk
- soczewica zielona 1 filiżanka
- passata pomidorowa w butelce (ew. w kartoniku lub pomidory krojone w puszce) ok. 680 g
- czosnek 2 ząbki
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- olej/oliwa do podsmażenia
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 1 łyżka
- bazylia suszona 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ew. cytryna do podania
- ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
Moja klasyczna zupa soczewicowa. W tej wersji lubię ją chyba najbardziej i najczęściej robię.
Wykonanie:
- Soczewicę zalewam wodą na noc (nie musicie tego robić, ale dzięki temu jest lżej strawna).
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę, korzeń pietruszki, przyprawy i soczewicę.
- Zalewam wodą (ok. 2 centymetry nad powierzchnię warzyw) i gotuję około 20 minut.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję jeszcze 10 minut. W razie konieczności dolewam trochę wrzątku, żeby warzywa były przykryte.
- Kiedy soczewica jest już miękka, dodaję passatę pomidorową i rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań). Mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Zupa bardzo pożywna, tylko zrobiłam bez ziemniaków (bo nie miałam) ale nawet i dobrze bo byłby to max wszystkiego a i z soczewicą żółtą 🙂 Dziękuje
😉