Zupka kalafiorowa

  • 60 min
  • 9 składników
100%
  • Czas przygotowania 35 min
  • Czas gotowania 25 min
  • Danie
  • Poziom trudności

Składniki:

  • kalafior 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 2 sztuki
  • ziemniaki 6 sztuk
  • koper 1/2 pęczka
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Klasyczna zupka dla niemowlaka. Można zostawić warzywa w większych kawałkach, ugnieść albo zblendować na krem, w zależności od upodobań malucha. Zobaczcie też to🙂

DSC_8031

Zupka kalafiorowa

Wykonanie:

  1. Marchew, pietruszkę i cebulę obieram, myję i kroję w kostkę, a kalafiora dzielę na różyczki.
  2. Zalewam wodą i gotuję razem z przyprawami około 20 minut.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany koper i gotuję jeszcze ok 5 minut aż ziemniaki będą miekkie.
  4. Dodaję łyżkę oliwy, zgniatam zupę zgniataczem do ziemniaków lub blenduję na krem.
  5. Klasycznie nadwyżkę zamrażam, albo doprawiam mocniej dla dużych zjadaczy:)

Smacznego!

DSC_8035

Zupka kalafiorowa

Brak komentarzy

Skomentuj