Składniki:
- kalafior 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki
- korzeń pietruszki 2 sztuki
- ziemniaki 6 sztuk
- koper 1/2 pęczka
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie 4 sztuki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Klasyczna zupka dla niemowlaka. Można zostawić warzywa w większych kawałkach, ugnieść albo zblendować na krem, w zależności od upodobań malucha. Zobaczcie też to🙂
Wykonanie:
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieram, myję i kroję w kostkę, a kalafiora dzielę na różyczki.
- Zalewam wodą i gotuję razem z przyprawami około 20 minut.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany koper i gotuję jeszcze ok 5 minut aż ziemniaki będą miekkie.
- Dodaję łyżkę oliwy, zgniatam zupę zgniataczem do ziemniaków lub blenduję na krem.
- Klasycznie nadwyżkę zamrażam, albo doprawiam mocniej dla dużych zjadaczy:)
Smacznego!
Brak komentarzy