Zupka soczewicowo-jaglana

  • 40 min
  • 13 składników
100%
  • Czas przygotowania 10 min
  • Czas gotowania 30 min
  • Danie
  • Poziom trudności

Składniki:

  • kasza jaglana 1 filiżanka
  • soczewica czerwona 1 filiżanka
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • ziemniaki 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • czarnuszka mielona 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • bazylia suszona 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 1 łyżka

Bardzo pożywna zupa, którą Maluch może podzielić się z całą rodziną. Wykonanie błyskawiczne! Wielbicielom kremów miksujemy na krem.

DSC_99081

Zupka soczewicowo-jaglana

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa myję, obieram i kroję w drobna kostkę. Wrzucam do dużego garnka.
  2. Wsypuję soczewica i opłukaną kaszę jaglaną oraz przyprawy.
  3. Zalewam wodą prawie do pełna (kasza i soczewicą mocno zagęszczą zupę).
  4. Gotuję około pół godziny.
  5. Dodaję koncentrat pomidorowy i łyżkę oleju. Gotuję jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

DSC_99101

Zupka soczewicowo-jaglana

DSC_99171

Zupka soczewicowo-jaglana

Brak komentarzy

Skomentuj