Składniki:
- bataty 2 sztuki
- marchew 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- masło orzechowe 3 łyżki
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- sos sojowy ok. 3 łyżki
- chilli do smaku
- sól do smaku
- makaron azjatycki (u mnie chow mein) 250 g
- kolendra/pietruszka do posypania
- ew. prażone orzeszki ziemne do posypania
- ew. sok z cytryny/limonki do polania
Sos z masła orzechowego, batatów i marchewek z azjatyckim makaronem. Proste, słodko-pikantne danie. Najlepiej smakuje posypane zieleniną i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Gdy się zarumieni, dodaję obrane, pokrojone w kostkę bataty i marchewki.
- Podlewam sosem sojowym, dodaję chilli, dolewam ok. 1/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
- Dodaję masło orzechowe i blenduję sos na gęsty krem.
- Doprawiam do smaku chilli, solą, sosem sojowym.
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu i mieszam z sosem.
- Na talerzach polewam sokiem z cytryny lub limonki, posypuję orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Gdzie taki makaron można zakupić? Czy jest w nim pszenica? Pozdrawiam 🙂
Ja kupuję w marketach, zazwyczaj w Auchanie, w Biedronce i Lidlu też bywają. Ten jest akurat pszenny, ale możesz użyć ryżowego, sojowego albo gryczanego:)
Wygląda pysznie! A masz jakiś pomysł czym mogłabym zastąpić sos sojowy albo ew. czy mogę go pominąć (chyba nie bardzo..)? Jakoś nie przepadam za tym smakiem :<
pewnie, ze mozesz pominąć, dodaj więcej soli do smaku:)
Pyszne! Zajadałam się samym sosem, a potem makaronem z sosem. I w najbliższy weekend planuję powtórkę 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
🙂
Nieprzyzwoicie pyszne! 🙂
😉