Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Dzisiaj chcę pokazać Wam kolejny sprzęt Gastroback, który aktualnie testujemy w naszym domu. Tym razem jest to czajnik elektryczny GASTROBACK 42434 z zaparzaczem. Opowiem Wam krótko o tym czajniku, pokażę Wam jak wygląda oraz zaproszę Was na trzy przepisy na herbaty z wykorzystaniem tego sprzętu.

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Czajnik Gastroback

Na początek kilka słów o samym czajniku. Czajnik elektryczny Gastroback posiada moc 1400 Watów, dzięki czemu podgrzewa się bardzo szybko. To co najbardziej mnie w nim urzekło to 8 programów do parzenia różnych herbat (od 60 do 100 °C). Nie musisz pamiętać jaka temperatura jest optymalna dla danej herbaty, wystarczy wybrać interesujący Cię program poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku na panelu sterującym:) Do wyboru mamy programy dla herbaty zielonej, czarnej, białej, jaśminowej, oolong, sencha, Darjeeling i herbat ziołowych.

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

W zestawie z czajnikiem mamy też koszyczek do zaparzania herbaty wykonany ze stali nierdzewnej. Możemy więc zaparzać herbaty bezpośrednio w czajniku, bez przelewania ich do dzbanka. Dzięki automatycznej funkcji podgrzewania herbata pozostaje w odpowiedniej temperaturze przez pół godziny. Funkcja podtrzymywania ciepła oszczędza czas i prąd. Pozostałej po zagotowaniu wody nie trzeba ponownie gotować lub zagotuje się ona szybciej niż zwykle.

Napar z klitorii

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Szczególnie istotne dla mnie jest to, że pojemnik (1.5 l) wykonany jest ze szkła (SCHOTT DURAN®). Dzięki temu nie tylko smak herbaty pozostaje bez zmian, ale przede wszystkim materiał jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Warto wspomnieć też o walorach estetycznych – na szkle duran nie powstają zacieki wapienne.

Dodatkowe ciekawostki ułatwiające użytkowanie to obrotowa podstawa, dzięki której czajnik można stawiać w dowolnym położeniu oraz sygnał dźwiękowy informujący o zagotowaniu wody.

To tyle słowem wstępu, a teraz zapraszam Was na trzy przepisy na herbaty: Rozgrzewający napar jesienny na bazie na bazie Pu-erh, Herbatę z klitorii z brzoskwinią i miętą a’la Mojito oraz Wiśniowe Earl Grey smoothie z bananem i czekoladą.
Jak zaparzyć Pu-erh

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Napar jesienny z Pu-erh

Napar o właściwościach rozgrzewających, wspomagających trawienie, wzmacniających, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Idealny na jesień.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki suszonej herbaty Pu-erh
  • 500 ml wody
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu

Wykonanie:

Herbatę Puerh zaparzam przez 3 minuty w temperaturze 90 stopni.

Do szklanek nakładam po lasce cynamonu, gwiazdce anyżu, po 2 goździki i po 2 plasterki świeżego imbiru.

Zalewam zaparzoną w czajniku herbatą Pu-erh.

Podaję po kilku minutach.

napar z imbiru

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Herbata z klitorii z borzoskwinią a’la Mojito

Aromatyczny miętowy napar z nutką limonki i brzoskwini o pięknej barwie. Dzięki klitorii ternateńskiej posiada liczne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz uspokajająco. Świeża mięta natomiast wspomaga trawienię i przemianę materii oraz działa rozkurczowo.

Składniki na 2 porcje:

  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej
  • 500 ml wody
  • 1 brzoskwinia
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego

Wykonanie:

Kwiaty klitorii zaparzam przez kilka minut w temperaturze 90 stopni.

Do szklanek nakładam pokrojoną na kawałki brzoskwinię i limonkę. Posypuję cukrem trzcinowym.

Wkładam gałązki mięty i zalewam naparem z klitorii.

Zaparzam razem jeszcze przez kilka minut.

herbata z klitorii

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Jak zaparzyć klitorię

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Wiśniowe Earl Grey smoothie

Zdrowe smoothie o zaskakującym, wyrafinowanym smaku na bazie schłodzonej herbaty Earl Grey. Lekkie, pełne witamin i przeciwutleniaczy.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki suszonej herbaty Earl Grey
  • 500 ml wody
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 filiżanki (po 200 ml) mrożonych wiśni
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Herbatę zaparzam przez 3 minuty w temperaturze 95 stopni, a następnie schładzam.

Po schłodzeniu wkładam do lodówki na min. 2 godziny.

W blenderze umieszczam pokrojone banany, mrożone wiśnie, plasterki imbiru i 2 kostki drobno pokrojonej czekolady.

Zalewam schłodzoną herbatą i blenduję na gładkie smoothie.

Smoothie przelewam do szklanek, dekoruję pozostałą czekoladą (posiekaną drobno) oraz listkami mięty.

smoothie wiśniowe

Czajnik Gastroback i 3 przepisy na herbaty

Fot. Katarzyna Anielska