Ful medames, czyli egipska pasta z bobu

  • 50 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • bób suszony (w sezonie możecie użyć świeżego) 1 opakowanie 500 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z jednej cytryny
  • pasta tahini 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • cebula do podania
  • natka pietruszki lub kolendry do podania
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • ew. papryka do podania
  • oliwa z oliwek do podania

Podobno oryginalnie przygotowuje się ją z suszonego bobu i podaje głównie na śniadanie z dodatkiem pieczywa. Jest naprawdę pyszna! Podobną pastę możecie zrobić też ze świeżego bobu albo z czerwonej fasoli.

DSC_0003_2

Ful medames, czyli egipska pasta z bobu

Wykonanie:

  1. Bób zalewam na noc wodą, po czym gotuję tak długo, aż będzie bardzo miękki.
  2. Dodaję oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek i przyprawy.
  3. Blenduję na pastę, w razie konieczności dolewając wody do blendowania. Powinna powstać gęsta pasta. Ja blenduję bób razem ze skórkami w mocnym blenderze. Jeżeli nie macie mocnego blendera, a skórki mimo długiego gotowania są wciąż twarde, obierzcie bób.
  4. Pastę podaję na ciepło w miseczce, jako dodatek do pieczywa, polaną oliwą, ozdobioną cebulą, natką pietruszki i pomidorami.
  5. Pozostałą pastę przechowuję w lodówce, smaruję nią kanapki, wrapy i pity.

Smacznego!

DSC_9996_2

Ful medames, czyli egipska pasta z bobu

DSC_9986_2

Ful medames, czyli egipska pasta z bobu

DSC_0029_2

Ful medames, czyli egipska pasta z bobu

Brak komentarzy

Skomentuj