Składniki:
- kapusta bok choy 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- grzyby mun garść
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- olej do podsmażenia
- sos sojowy do smaku
- imbir suszony 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- syrop klonowy/cukier/melasa 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
- woda ok. 1 szklanka (250 ml)
- sok z jednej cytryny
- ryż/makaron azjatycki do podania
- ew. szczypiorek do podania
Bok choy z tofu, grzybami mun i czerwoną papryką w aromatycznym sosie z imbirem i czosnkiem.
Wykonanie:
- Na patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę, kapustę bok choy, grzyby mun i tofu.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję przyprawy, sos sojowy, syrop klonowy, zalewam szklanką wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą ugotowane, ale chrupiące.
- Dodaję sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku.
- W kubku w odrobinie wody mieszam mąkę kartoflaną i dodaję do gotujących się warzyw. Mieszam dokładnie. Jak sos zgęstnieje, wyłączam.
- Podaję z ryżem lub azjatyckim makaronem.
Smacznego!
Robi się w mig i jest przepyszne. Polecam:-)
Super:)
Witam, nie mogę nigdzie dostać kapusty bok choy, czy można ją czymś zastąpić w ostateczności?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
jasne, np. pekińską