Składniki:
- cukinia 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czerwona papryka 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- czosnek 2 ząbki
- starty świeży imbir 1 łyżeczka
- olej do smażenia
- curry w proszku 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- tymianek 1 łyżeczka
- cukier/ksylitol 1 łyżeczka
- chilli w proszku 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy lub winny 4 łyżki
Po jego wypróbowaniu przestaje smakować tradycyjny keczup ze sklepu;) Bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej w sezonie na cukinię zrobić większy zapas i zapasteryzować albo zamrozić. Pasuje do kanapek, warzyw z grilla, burgerów albo jako sos do spaghetti.
Wykonanie:
- Smażę cebulę, po chwili dodaję imbir i czosnek, smażę przez chwilę. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, cebulę usmażcie bez tłuszczu (jak tutaj).
- Dodaję pokrojoną drobno cukinię i paprykę oraz przyprawy (poza octem i koncentratem).
- Dolewam odrobinę wody, żeby warzywa się nie przypaliły i duszę pod przykryciem ok 20 minut.
- Dodaję koncentrat i ocet. (Na diecie dr. Dąbrowskiej zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny lub ocet jabłkowy i nie dosładzajcie keczupu).
- Zagotowuję i miksuję na gładką masę.
Smacznego!
A jakby zamiast cukinii dać ugotowany ryż byłby paprykarz – można tak?
hehe, na to wychodzi:)
Myślę, że można nałożyć bardzo gorący do wypasteryzowanych słoiczków, a po zmknięciu odwrócić, przykryć ściereczką, aby powoli wystygły. W ten sposób można przechowywać dłużej i dłużej cieszyć się smakiem:)
Polecam ten keczup! Jest przepyszny!
Po zmiksowaniu doprowadziłam do ponownego zagotowania i zawekowałam. Spora część zjedzona:-) resztę wykorzystam jako sos do ryżu na kolejny obiad 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! 🙂
Cieszę się:)