Składniki:
- biała kapusta (lub kalafior) 1 mała główka
- marchewka 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- duży batat 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- ulubiona fasola lub cieciorka 1 puszka (400 g)
- mała cukinia 1 sztuka
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- pasta curry (u mnie żółta) do smaku (u mnie 3 łyżki)
- kurkuma 1 łyżeczka
- pieprz lub chilli do smaku
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku (u mnie 2 łyżki octu)
- ew. ryż lub azjatycki makaron do podania
- ew. natka kolendry lub pietruszki do posypania
Szybkie danie jednogarnkowe z orientalną nutą. Dzięki dodatkowi batata i fasoli z powodzeniem wystarczy na lekki, a jednocześnie pełnowartościowy obiad.
Wykonanie:
- Warzywa obieram, kroję i umieszczam w garnku.
- Dodaję pastę curry, kurkumę, pieprz, wlewam mleko kokosowe i filiżankę wody (ok. 200 ml).
- Gotuje na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (u mnie około 30 minut). Mieszam od czasu do czasu.
- Dodaję opłukaną, odsączoną fasolę, ocet lub sok z cytryny i gotuję jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Brak komentarzy