Składniki:
- cebula 2 sztuki
- cukinia 1 sztuka
- pieczarki 300 gr
- jarmuż 4 liście lub 4 garście
- brokuł 1/2
- fasola biała (ugotowana lub z puszki dobrze umyta) 1 szklanka
- sok marchwiowy 100% 1 litr
- orzechy nerkowca 1/2 szklanki
- marchewka 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- kurkuma 1 łyżeczka
- pieprz czarny do smaku
- ulubione przyprawy do smaku
Doktor Joel Fuhrman, lekarz i badacz, opublikował kilka zbliżonych przepisów na zupę przeciwnowotworową. Każda z nich zawiera składniki najbogatsze w fitozwiązki o właściwościach przeciwutleniających, sprzyjające zapobieganiu rozmaitym chorobom, również nowotworom. Są to warzywa zielonolistne, rośliny krzyżowe, rośliny czosnkowate, rośliny strączkowe, grzyby i orzechy. Jedyny tłuszcz w tej zupie pochodzi właśnie z orzechów. Polecam przetestowanie, bo zupa jest nie tylko bardzo wartościowa, ale naprawdę dobra. Możecie pokombinować z różnymi rodzajami strączków, grzybów i warzyw krzyżowych.
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam na noc wodą.
- Wszystkie warzywa i grzyby myję, kroję i wkładam do dużego garnka (u mnie 5 litrów).
- Dodaję przyprawy. Mogą to być ulubione zioła lub ulubiona mieszanka przypraw bez glutaminianu sodu, soli i cukru. Ja lubię tę zupę w wersji curry. Dodaję do niej 2 łyżki przyprawy curry.
- Zalewam wodą (tak, by starczyło miejsca na resztę składników) i gotuję około 30 minut.
- Dodaję fasolę, sok marchwiowy i gotuję jeszcze 10 minut.
- Odlewam 6 chochli zupy (3 gęste i 3 rzadkie), dodaję do nich namoczone nerkowce i blenduję na gładki krem, który wlewam do zupy. Dzięki temu zabiegowi zupa ma kremową konsystencję, jest gęsta i „zabielona”:)
Smacznego!
Wspaniała zupka! Same pyszności w jednym garnku, wiec na 100% była przepyszna 🙂
Zrobiłam. Wygląda jakby ktoś już ją raz zjadł. W smaku podobnie, jarmuż wszytko zdominował, a dałam go mniej niż w przepisie. Straszliwie się po niej odbija. Strasznie mi smutno. Takie różnych zup wege znam i są jadalne. Jakoś to zjem, bo zdrowe… Ale nigdy więcej.
buuuu… przykro mi, ja ją lubię… Oczywiście można modyfikować składniki wedle upodobań – np. część jarmużu zastąpić szpinakiem, a sok marchewkowy pomidorowym.