Składniki:
- cebula 2 sztuki
- cukinia 2 sztuki
- czerwona papryka 2 sztuki
- marchewka 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- ziarna kolendry pół łyżki
- kurkuma pół łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Nasiona kolendry to jedna z moich ulubionych przypraw. Niestety w domu nikt nie podziela mojej miłości do kolendry. Dlatego czasem gotuję takie dania tylko dla siebie;)
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni (jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym, podsmażcie cebulę na wodzie, tak jak tutaj).
- Warzywa kroję i wrzucam do garnka. Podlewam niewielką ilością wody.
- Dodaję kurkumę.
- Ziarna kolendry rozcieram w moździerzu i dodaje do warzyw.
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
- Warzywa duszę, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (około 15 minut).
- Dodaję czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Jem same lub z makaronem albo ryżem.
Smacznego!
Ciekawa propozycja pod kątem smaku i składu 🙂