Ramen bezrybny

  • 50 min
  • 12 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • bulion bezrybny przepis na blogu
  • pasta tahini 2 łyżki
  • pasta miso 2 łyżki
  • pasta chilli 1 łyżeczka
  • wegańskie mięso mielone 1 opakowanie
  • makaron do ramenu do podania
  • jarmuż 2 garście
  • marchew 1 sztuka
  • ogórek 1/3
  • glony nori do podania
  • szczypiorek do podania
  • olej (u mnie kokosowy lub sezamowy) do smażenia

Ramen bezrybny przygotowuję, żeby wykorzystać bulion od seleryby lub śledzi z boczniaka. Naprawdę świetnie się sprawdza.

Ramen bezrybny

Ramen bezrybny

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Dodaję kawałki jarmużu i smażę przez chwilę, mieszając, a następnie zdejmuję z patelni.
  2. Podsmażam wegańskie mięso mielone.
  3. Podgrzewam bulion (1,5 litra)
  4. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. W wersji KETO użyj makaronu konjac.
  5. Do kubka nakładam pastę tahini, pastę miso i pastę chili. Dodaję kilka łyżek gorącego bulionu i mieszam dokładnie.
  6. Wlewam zawartość kubka do garnka i mieszam dokładnie. Nie zagotowuję.
  7. Marchewkę kroję przy pomocy obieraczki. Ogórka kroję w podłużne plasterki. Nori tnę na kawałki. Siekam szczypiorek.
  8. Do misek nakładam porcje makaronu i zalewam bulionem.
  9. Nakładam dodatki: wegańskie mielone, jarmuż, marchewkę, ogórka, nori. Posypuję szczypiorkiem.

Smacznego!

Ramen bezrybny

Ramen bezrybny

Ramen bezrybny

Ramen bezrybny

 

Brak komentarzy

Skomentuj