Składniki na 4 porcje:
- bulion bezrybny przepis na blogu
- pasta tahini 2 łyżki
- pasta miso 2 łyżki
- pasta chilli 1 łyżeczka
- wegańskie mięso mielone 1 opakowanie
- makaron do ramenu do podania
- jarmuż 2 garście
- marchew 1 sztuka
- ogórek 1/3
- glony nori do podania
- szczypiorek do podania
- olej (u mnie kokosowy lub sezamowy) do smażenia
Ramen bezrybny przygotowuję, żeby wykorzystać bulion od seleryby lub śledzi z boczniaka. Naprawdę świetnie się sprawdza.
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Dodaję kawałki jarmużu i smażę przez chwilę, mieszając, a następnie zdejmuję z patelni.
- Podsmażam wegańskie mięso mielone.
- Podgrzewam bulion (1,5 litra)
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. W wersji KETO użyj makaronu konjac.
- Do kubka nakładam pastę tahini, pastę miso i pastę chili. Dodaję kilka łyżek gorącego bulionu i mieszam dokładnie.
- Wlewam zawartość kubka do garnka i mieszam dokładnie. Nie zagotowuję.
- Marchewkę kroję przy pomocy obieraczki. Ogórka kroję w podłużne plasterki. Nori tnę na kawałki. Siekam szczypiorek.
- Do misek nakładam porcje makaronu i zalewam bulionem.
- Nakładam dodatki: wegańskie mielone, jarmuż, marchewkę, ogórka, nori. Posypuję szczypiorkiem.
Smacznego!



Brak komentarzy