Składniki na średnią miskę:
- ugotowany ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- granulat sojowy 1 opakowanie (100 g)
- korniszony (ew. ogórki kiszone) 3 średnie sztuki
- szczypiorek 1 pęczek
- majonez roślinny ok. 4 czubate łyżki
- kurkuma pół łyżeczki
- czarna sól kala namak do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Podobną sałatkę pamiętam z czasów przed wegetariańskich. Była hitem imieninowo-imprezowym;) Poniżej jej roślinna wersja.
Wykonanie:
- Granulat sojowy zalewam wodą, solę i gotuję przez chwilę. Następnie odsączam i studzę.
- W misce umieszczam ugotowany ryż, przepłukaną i odsączoną kukurydzę i granulat sojowy.
- Dodaje pokrojone w kosteczkę korniszony, poszatkowany szczypiorek, majonez (możecie użyć kupnego lub domowego) i kurkumę.
- Doprawiam czarną solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się „przegryzła”.
Smacznego!
Żeby móc tę sałatkę uczciwie nazwać „tuńczykową” ugotowałam granulat sojowy z algami nori i kombu. W takiej wersji faktycznie przypomina danie z dodatkiem ryby
Super!
250 ml ugotowanego ryżu, to ile suchego?
ok połowa tego:)