Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

  • 10 min
  • 9 składników
100%

Składniki na średnią miskę:

  • ugotowany ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • granulat sojowy 1 opakowanie (100 g)
  • korniszony (ew. ogórki kiszone) 3 średnie sztuki
  • szczypiorek 1 pęczek
  • majonez roślinny ok. 4 czubate łyżki
  • kurkuma pół łyżeczki
  • czarna sól kala namak do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Podobną sałatkę pamiętam z czasów przed wegetariańskich. Była hitem imieninowo-imprezowym;) Poniżej jej roślinna wersja.

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Wykonanie:

  1. Granulat sojowy zalewam wodą, solę i gotuję przez chwilę. Następnie odsączam i studzę.
  2. W misce umieszczam ugotowany ryż, przepłukaną i odsączoną kukurydzę i granulat sojowy.
  3. Dodaje pokrojone w kosteczkę korniszony, poszatkowany szczypiorek, majonez (możecie użyć kupnego lub domowego) i kurkumę.
  4. Doprawiam czarną solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się “przegryzła”.

Smacznego!

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

Sałatka bezjajeczno-beztuńczykowa

 

4 komentarze

  1. Żeby móc tę sałatkę uczciwie nazwać “tuńczykową” ugotowałam granulat sojowy z algami nori i kombu. W takiej wersji faktycznie przypomina danie z dodatkiem ryby

Skomentuj