Składniki:
- marchewka 4 sztuki
- czerwona papryka 1 sztuka
- sok pomidorowy 100 % 1 litr
- czosnek 2 ząbki
- suszone pomidory (u mnie bez oleju) kilka sztuk
- bazylia świeża (ew. suszona) kilka listków
- kurkuma pół łyżeczki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ew. czarnuszka pół łyżeczki
Pomidorowa zupa krem bez gotowania. Wystarczy zblendować kilka składników i podgrzać. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania zachowuje więcej witamin. Sprawdzi się na post dr Dąbrowskiej i jako lekka zupa na lato.
Wykonanie:
- Marchewkę obieram i kroję, paprykę kroję na kawałki, rozgniatam ząbki czosnku.
- Warzywa umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję suszone pomidory (jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej, możecie użyć tych w oleju), przyprawy, bazylię i zalewam sokiem pomidorowym. Jeśli nie jesteście na poście dr Dąbrowskiej, możecie dodać oliwy z oliwek.
- Blenduję na krem. Jeśli macie blender z opcją podgrzewania, możecie podgrzać zupę. Jeśli nie, przelejcie do garnka i podgrzejcie. Zupę możecie też zjeść na zimno jako chłodnik.
- Spróbujcie z domowym wegańskim parmezanem (przepis tutaj) lub z grzanką z pesto z jarmużu (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy